πολιτική προστασία

Η εθελοντική οργάνωση πολιτικής προστασίας με την επωνυμία «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ» κάνει γνωστό στους πολίτες της Αλμωπίας, ότι πρόκειται να συσταθεί εθελοντικό τμήμα δασοπροστασίας, με κύριο σκοπό την παρατήρηση και κατά τρόπο φύλαξη των δασών μας σε περιόδους υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές.
Όλοι μας γίναμε μάρτυρες της τεράστιας καταστροφής που έλαβε χώρα το προηγούμενο Καλοκαίρι στην Πελοπόννησο και διαπιστώσαμε ότι η Πολιτεία όσο οργανωμένη και να είναι δεν δύναται πάντοτε να αποτρέψει μία καταστροφή.
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία καταστροφικών πλημμυρών και τη σταδιακή ερημοποίηση των πληγεισών περιοχών. Μία ενδεχόμενη ανάλογη καταστροφή στην περιοχή μας θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.
Για τους λόγους αυτούς θεωρήσαμε επιβεβλημένη την σύσταση τμήματος δασοπροστασίας, που θα στελεχωθεί από εθελοντές πολίτες της Αλμωπίας και θα συμπληρώσει το έργο της Π.Υ. και του Δασαρχείου.
Ανάλογα με τον αριθμό των εθελοντών που θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν, θα δημιουργηθούν ομάδες των δύο ή τριών ατόμων, που σε ημέρες και ώρες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς θα περιπολούν με αυτοκίνητο 4Χ4, για δύο ή τρεις ώρες σε περιοχές που θα μας υποδειχτούν από την Π.Υ. και το Δασαρχείο. Αν και εφόσον οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές είναι αρκετοί σε αριθμό, οι υπηρεσίες που θα αναλογούν σε κάθε εθελοντή δεν θα ξεπερνούν τη μία ή δύο το μήνα.
Η περίοδος υψηλού κινδύνου ξεκινά ουσιαστικά από τον Ιούνιο και μέχρι τότε θα πρέπει το εθελοντικό τμήμα δασοπροστασίας να έχει στελεχωθεί και να είναι έτοιμο να προσφέρει της υπηρεσίες του.
Θεωρούμε ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε ό, τι μπορούμε για την προστασία των δασών μας. Για πολλούς θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα δάση μας και να περπατήσουν μέσα σ’ αυτά. Η έντονη και διαρκής παρουσία ομάδων δασοπροστασίας στα δάση μας, θα αποτρέψει παράνομες δραστηριότητες (λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, απόρριψη απορριμμάτων κ.α.) που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες υποβάθμισης των δασών μας, με άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό και στην εν γένει οικονομία της περιοχής μας.
Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε εθελοντικά στη δασοπροστασία, μπορείτε να επικοινωνείτε οποτεδήποτε με τον Πρόεδρο της Λέσχης, Ιωάννη Αραμπατζή στα τηλέφωνα 2384024980, 2384065056, 6944833597 ή με τον υπεύθυνο του τμήματος δασοπροστασίας, Υποδιοικητή της Π.Υ. Αριδαίας, Παναγιώτη Δημόπουλο στο τηλέφωνο 6974367404.

........................................................

H Λέσχη εντάχθηκε στο Μητρώο Ε.Ο. του Σ.Ε.Π.Π. της Γ.Γ.Π.Π. με αύξοντα αριθμό 14 / 2008.

.......................................................

Τον Φεβρουάριο 2008 απεστάλη αίτηση εγγραφής της Λέσχης στην λίστα εθελοντικών οργανόσεων της Γ.Γ.Π.Π. με στόχο την αξιολόγηση και ένταξή μας στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.

....................................................

H Ο.Λ.Α. παρέλαβε από την διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αριδαίας, (20) είκοσι στολές για την ένδυση εθελοντών. Στις στολές θα τοποθετηθούν αναγνωριστικά σήματα και θα δοθούν σε (20) είκοσι εθελοντές που θα συστήσουν ομάδα πολιτικής προστασίας.

.......................................................

Ο κ. Βάλτερ Σμιτ, μέλος της Ορειβατικής Λέσχης Αριδαίας, θα συμμετέχει με το αεροπλάνο του σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και σε περιπολίες μαζί με επίγεια τμήματα για πρόληψη πυρκαγιών στα δάση της Αλμωπίας.