ίδρυση - σκοποί

Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού, κάναμε όλοι μία θλιβερή διαπίστωση. Ότι η πολιτεία όσο οργανωμένη και να είναι, πολλές φορές δεν αρκεί για να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν μία καταστροφή. Με αφετηρία τη διαπίστωση αυτή, η πολιτεία προτρέπει πλέον τους πολίτες της, όχι μόνο εδώ αλλά και παντού στον αναπτυγμένο κόσμο, να αναλάβουν δράση.
Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι, με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Ξενιτίδιο Πολιτιστικό Κέντρο, σεμινάριο εθελοντικής πολιτικής προστασίας με θέμα «προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» με συνδιοργάνωση των Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου.
Επειδή όμως ένα σεμινάριο δεν αρκεί για να μπορέσει να εκπαιδεύσει τους ενεργούς πολίτες σε θέματα πολιτικής προστασίας, ορεινής διάσωσης και δασοπυρόσβεσης, ιδρύεται Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας με την επωνυμία «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ», με έδρα την Αριδαία.
Οι κυριότεροι σκοποί του Συλλόγου είναι :
α Η οργάνωση, ο εξοπλισμός και η διά βίου εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων διάσωσης, δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, καθώς και η ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών.
β) Η συνδρομή εθελοντών μελών του συλλόγου στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών (πλημμυρών, σεισμών, πυρκαγιών κλπ.)
Με απλά λόγια αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με το Σύλλογο αυτό, είναι η δραστηριοποίηση των πολιτών. Από το να μάθουμε να έχουμε έναν απλό πυροσβεστήρα στο σπίτι μας και εννοείται να γνωρίζουμε να τον χρησιμοποιούμε, μέχρι να είναι σε θέση κάποιοι από εμάς, να μπορούν να λάβουν μέρος σε ορεινή διάσωση υπό αντίξοες συνθήκες και να είναι σε θέση να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στο θύμα.
Και επειδή οι διασωστικές ομάδες απαιτούν συνεχή εκπαίδευση και προετοιμασία σε εικονικές συνθήκες ατυχημάτων, ο Σύλλογος με χρηματοδότηση των Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου, από τα κονδύλια για την πολιτική προστασία, αλλά και από την ίδια την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, θα διοργανώσει σχολές διάσωσης, πρώτων βοηθειών και θα κάνει κοινές ασκήσεις με την πυροσβεστική τον ερυθρό σταυρό και άλλους δημόσιους φορείς και μη κρατικές οργανώσεις.
Ο Σύλλογος αυτός απευθύνεται σε όσους συμπολίτες μας είναι άνω των 18 ετών και είναι αποφασισμένοι να μην παρακολουθήσουν μία ενδεχόμενη καταστροφή στο μέλλον από τον καναπέ τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε στην επαρχία της Αλμωπίας έναν ιστό από εθελοντές, που με συγκεκριμένο σχέδιο και ρόλο, θα σπεύσουν να βοηθήσουν όταν χρειαστεί. Και δεν εννοούμε να πάρουν την μάνικα και να μπουν στην φωτιά. Γι’ αυτή τη δουλειά υπάρχουν επαγγελματίες, πυροσβέστες, νοσηλευτές, διασώστες κλπ. Ο εθελοντής μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, από ένα ποτήρι νερό στον πυροσβέστη που παλεύει ασταμάτητα με τη φωτιά, μέχρι ψυχολογική υποστήριξη σε έναν πολύ βαριά τραυματισμένο, έως ότου να έρθουν τα ειδικά συνεργεία που θα αναλάβουν τη διάσωσή του.
Πιστεύουμε ότι όλοι οι πολίτες της Αριδαίας, είτε μετέχουμε ενεργά είτε όχι, πρέπει να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τον Σύλλογο αυτό, έστω και μόνο με την ετήσια συνδρομή μας. Για αιτήσεις εγγραφής και επί πλέον ενημέρωση για θέματα του Συλλόγου, μπορείτε να απευθύνεστε στον Πρόεδρο του Συλλόγου, Ιωάννη Αραμπατζή στα τηλέφωνα 6944833597 και 2384024980, ή να επισκέπτεστε τον ίδιο στο γραφείο του στην οδό Τ. Χαϊλή 5, στον δεύτερο όροφο, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από 09:00΄ με 14:00΄ το πρωί και 18:00΄ με 21:00΄ το βράδι.